Nieuwsberichten

Nieuws

Reünie 2024

Op zaterdag 23 maart 2024 vond de jaarlijkse VIOD-reünie plaats, waaraan actieve deelnemers van VIOD -zweefvliegkampen maar ook oud-deelnemers met elkaar een interessante middag kunnen beleven en die vooral ook bedoeld is om met elkaar bij te praten. Deze keer waren we te gast bij Museum Deelen gelegen aan de kop van het militaire vliegveld Deelen. Dit vliegveld werd in bezettingstijd tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt door de Duitsers. En daarover werd veel interessants getoond en verteld door enkele enthousiaste medewerkers van het museum (met dank aan: Dominique Lassooy, Michel Ronden, Ineke Beltman en Jan Wijdemans). 

Jan Wijdemans hield een interessante lezing over de historie van het vliegveld dat aanving met de eerste rondjes die luchtvaartpionier Clément van Maasdijk boven de Arnhemse heide uitvoerde in de buurt van Schaarsbergen. Clément Guillaume Jean van Maasdijk (Den Haag, 9 augustus 1885 – Schaarsbergen, 27 augustus 1910) was een Nederlandse vliegenier en luchtvaartpionier. Hij was de eerste Nederlandse vliegenier die op 27 augustus 1910 dodelijk verongelukte, bij een vliegtuigongeluk in Nederland. 

Jan Wijdemans liet in zijn presentatie zien hoe het vliegveld Deelen geleidelijk aan werd uitgebouwd tot een vliegveld waarvan Duitse jagers overdag, maar ook ’s nachts, gebruik maakten. In zijn presentatie ontbrak niet het verhaal over de bouw van een radiopeilstation op het terrein van het huidige zweefvliegcentrum Terlet (operationeel in 1942). Het kreeg de codenaam Teerose I, met de beginletter T van Terlet. Deze stelling was de eerste in West-Europa. Het administratiegebouw van Teerose I is nog altijd aanwezig.

Lex de Mul bedankte de organisatie van het museum voor hun inspanningen. Met goede luim en sommigen met een in het museum gekocht boek onder de arm keerde een ieder aan het einde van de middag weer huiswaarts. Het museum gebruikt daarom naar onze mening terecht het onderschrift: ‘Museum vol Verhalen’.

Uncategorized

Reünie 2023

Op zaterdag 11 maart 2023 zullen wij een bezoek brengen aan CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Fort Aalsmeer, Aalsmeerderbrug (Rijsenhout).

Voor meer informatie: mail ons via het contactformulier.

Uncategorized

VIOD Zweefvliegkamp 2022

Onlangs is besloten het VIOD-zweefvliegkamp 2022 te houden in de week van 22 t/m 26 augustus 2022, wederom bij de ZCNK in de Wieringermeer. 

Nadere mededelingen en informatie over het kamp en de aanmelding daarvoor zullen nog volgen.

Uncategorized

Reünie / gastvliegdag 2021

Op 25 augustus 2021 werden de VIOD-deelnemers en -sympathisanten als gast van de ZCNK welkom geheten door VIOD-voorzitter Lex. Onder het genot van koffie met appeltaart gaven Jan Koen en Tom vervolgens een presentatie over de mogelijke ontwikkelingen in de luchtvaart en de functie van de Stichting VIOD daarin vanuit zweefvliegersperspectief. Ook de toekomst van VIOD zelf kwam aan de orde – en die ziet er niet zonnig uit! Na een briefing vertrok het gezelschap naar het veld, alwaar gastenvluchtjes gemaakt konden worden. De dag werd afgesloten met een rijsttafel.

Nieuws

Zweefvliegkamp 2020

Van 23 t/m 27 augustus 2020 werd het jaarlijkse zweefvliegkamp van de VIOD gehouden. Ook dit keer waren we te gast bij het Zweefvliegcentrum Noordkop (ZCNK).

Door de coronacrisis waren er minder deelnemers dan gebruikelijk. Gelukkig kon het deelnemersveld aangevuld worden met een aantal ZCNK-leden.

Zoals gebruikelijk was de sfeer prima, ondanks het slechte weer en de storm. De tentbewoners moesten een provisorische slaapplaats zoeken in het clubhuis. Ook hebben we jammer genoeg maar 2½ dag kunnen vliegen. Uiteindelijk maakten alle deelnemers een flink aantal starts. Een van de deelnemers is zelfs solo gegaan! Ook voor de gasten was er gelegenheid voor een vluchtje.


Enige notities over het kamp
door Aad Onderwater, in die week waarnemend voorzitter VIOD

Na afloop van het kamp was er correspondentie met de thuisblijvers, met name met Anke, onze penningmeester. Zij was uiteraard nieuwsgierig naar de consequenties van het kamp voor haar portefeuille én naar wat de weergoden ons hadden gepresenteerd. Jan Koen gaf in kort bestek als introductie zijn ervaringen. “Onder de gegeven omstandigheden hebben wij een goed kamp gehad. Men was tevreden. De hulp van de ZCNK was effectief en gezellig. Woensdag was er storm. De nodige tenten werden beschadigd en er werd, uit veiligheidsoverwegingen op beperkte schaal overnacht in het clubhuis”. Tot zover Jan Koen.

We hebben inderdaad een voortreffelijk kamp achter de rug. Het weer had beter gekund, zoals Jan Koen al aangaf. Omdat mijn vriendin Doke zondag bijtijds de veerboot naar Stavoren wilde halen zijn wij, inclusief mijn kleinzoon Wouter, ons kamp al op zaterdag begonnen. Wouter heeft zijn tentje opgezet, en de caravan stond er al gereed voor gebruik. We hebben zaterdag gegeten in het bekende Wok Plaza in Wieringerwerf. Daar waren maatregelen genomen om, gegeven de maatregelen, conform normale tijden service te kunnen verlenen: dus koud buffet, warm buffet, bakken en wokken én toetjes. De capaciteit was door de afstandsregels beperkt tot circa 75 personen, e.e.a. afhankelijk van de relaties van de gasten. Hele gezinnen kosten minder ruimte. Frans heeft met Joke de “boodschappen voor maandag” ingeslagen en ook voor de broodnodige veiligheidsaspecten hadden ze al gezorgd.

De caravans doorstonden de storm. Dinsdag hadden we al, een voor slecht weer gepland, filmpje bekeken, maar met medewerking van Robbert vG. (ZCNK-vrijwilliger) werd “Those magnificent man in their flying machines” bekeken. Later op de avond werd ook het YouTube filmpje over het kamp Schinveld 1989 bekeken. Het stickie was niet beschikbaar, maar gelukkig stond de link nog op mijn laptop. Menu wijziging: Frans en Joke schotelden de ZCNK’ers, ter gelegenheid van een woensdag sunsetvliegen, heerlijke pannenkoeken voor. Ik memoreerde dat en het leek een prima optie. Paul peilde de meningen en we besloten tot pannenkoeken i.p.v. pizza ‘s. We kozen voor spek, naturel eventueel met een boer’n deklaag, een left-over, en als derde kaas, ook geschikt voor de boer’n deklaag. Frans en Joke vertelden ons het recept van het baksel waarvan wij eerder als ZCNK’ers hadden genoten. Voor de zekerheid werd één pak boven hun schatting (totaal 7) ingekocht. Voor de eventuele tweede wave hielden we er twee in reserve. De belangstelling voor onze producten was hartverwarmend. Waar wij 70 minuten nodig hadden om 5 liter beslag weg te bakken, consumeerde de goegemeente onze producten in 20 minuten. Gedreven door dit succes besloten we ook de twee resterende pakken meel om te zetten in beslag en de jeugd gelegenheid te geven hun bakkunsten te tonen. Wat allen betreft zijn ze geslaagd. Er bleef een gering aantal pannenkoeken over voor de lunch op donderdag.

Donderdag 27 aug, de gastendag. Mijn kleinzoon moest naar de Hogeschool Leiden voor zijn studie Scheikunde en kwam eerst tegen de BBQ met Doke op het veld aan. Doke fietste wel van Stavoren naar haar vriendin in Norg (Dr) maar op woensdag paste ze voor de zestig km storm op kop, in de regen naar Sneek, waar mijn dochter woont. Ze treinde naar Amersfoort en fietste vandaar door naar Buitenkaag. Dit schiep de gelegenheid samen met Wouter laat in de middag per trein terug te keren naar de Noordkop. Daar waren meerdere gasten die een flink aantal tripjes hadden gevlogen. ‘Gelukkig’ was het niet thermisch die dag, waardoor de vluchten kort bleven (score circa 68). Onze standaard ‘vleeschmeesters’ (incl. vis), Jan en Bert bespeelden de vuren en leverden een prachtige en smakelijke bijdrage. Bert zal wel ‘op functie’ blijven maar Jan noemde dit zijn laatste kamp. Ik sluit zijn aanwezigheid volgend jaar op de gastendag niet uit, maar zijn plek in het duo lijkt me vacant. Het bestellen is niet echt een taak voor twee, het is wel gezellig en samen achter de vuren is zeker nodig om productie te draaien.

Vóór het BBQ buffet mocht ik Lex in alle openheid waarnemen. Ik liet het bedanken van de VIOD bestuurders wat onderbelicht; mag Lex doen. Dus in volgorde van mijn prioriteiten kwamen na de niet weersproken vaststelling dat het een voortreffelijk kamp was geweest, als eerste (a.l.) Maria, Teunie en Mieke én de afwezige Joke aan de orde en in de schijnwerpers. Ze ontvingen allen een doosje heerlijke bonbons gekocht in het winkeltje “De oude Bakkerij” van het Bakkerijmuseum in Medemblik (een aanrader). Het applaus bevestigde ruimschoots mijn loftuitingen. Corona maatregelen weerhielden me van de traditionele activiteiten. Vervolgens onze instructeurs (weer l.a.) Hans, Niels Ronald en Tom. Voor hen een mooi flesje wijn (Aldi in Wieringerwerf). Ook erg belangrijk, onze gastheren van het ZCNK inclusief de aanvullende support van erg enthousiaste leden die we waar mogelijk ook startruimte hebben geboden, wat erg op prijs werd gesteld. Voorzitter Auke werd vertegenwoordigd door René M. en echtgenote. Namens VIOD bood ik ‘ons’ standaard schildje aan voor 2020 en vulde ook het gaatje van 2019 aan. Tenslotte overhandigde ik twee flesjes wijn voor de bestuurskamer.

De deelnemers hebben veelal een correcte invulling gegeven aan het vigerende Corona protocol. Er werd daarbij mede gebruik gemaakt van de in ieder toilet, iedere douchecabine, bij de ingang en op iedere tafel in de kantine geplaatste medicinale ontsmettingsgel die werd gesponsord door Sjeel en Martyn. Waarvoor onze dank. Ik sprak de wens uit, allen weer te zien tijdens het vliegkamp van 2021, dat hopelijk onder normale omstandigheden kan gaan plaatsvinden. Het niet aansnijden van een eventuele reünie was niet met voorbedachte rade, ik heb niet voorzien, zelfs niet verwacht dat we misschien tot de zomer van 2021 zitten opgescheept met Covid-19.

We vierden ook het afscheid van Jan V., oud voorzitter en drijvende kracht tijdens een trits kampen. Ook zijn positieve bijdrage aan de verjonging in de personen van zoon Bernd en kleinzoon Mart vond ik vermeldenswaard en vormde een bruggetje naar Marts prestaties. Hij ging solo en maakte de daarna de vijf wenselijke solo starts. De ingefluisterde oproep aan de vertrekkers om vóór hun vertrek bij Teunie de barrekening te voldoen werd prima opgevolgd. Mijn als grapje bedoeld slot, aangegeven door Ronald, dat we waarschijnlijk veertien dagen ter plekke in quarantaine zouden moeten, werd niet zo goed verstaan/begrepen door mijn kleinzoon. Vrijdagavond belde zijn moeder voor uitleg …..

Nieuws

Jubileumreünie VIOD 1990-2020 (en daarvoor)

Voor de jubileumreünie, die op 8 maart 2020 werd gevierd op zweefvliegveld Malden, waren vele oud-deelnemers opgetrommeld. Na een ontvangst met koffie en appelgebak en een lunch heette VIOD-voorzitter Lex de Mul de aanwezigen officieel welkom. Daarna volgde een presentatie van het VIOD Jubileumboek en van de nieuwe VIOD website.

Ronald Schnitker kreeg, als initiatiefnemer van de zweefvliegkampen en de stichting, een geprinte versie van het boek overhandigd.
Voorts gaf Ruud Holswilder een zeer interessante lezing over het overheidsbeleid, het wetgevingsproces en de luchtruimstructuur rond Schiphol en Lelystad Airport. De belangen van de General Aviation en die van de luchtsporten in het bijzonder lijken daarbij genegeerd te worden.

Voordat de reünie op traditionele wijze werd afgesloten met drankjes en hapjes, gaven leden van de NijAC een rondleiding door de indrukwekkende nieuwe faciliteiten van de club.

Download het Jubileumboek 2020