Reünie 2024

Op zaterdag 23 maart 2024 vond de jaarlijkse VIOD-reünie plaats, waaraan actieve deelnemers van VIOD -zweefvliegkampen maar ook oud-deelnemers met elkaar een interessante middag kunnen beleven en die vooral ook bedoeld is om met elkaar bij te praten. Deze keer waren we te gast bij Museum Deelen gelegen aan de kop van het militaire vliegveld Deelen. Dit vliegveld werd in bezettingstijd tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt door de Duitsers. En daarover werd veel interessants getoond en verteld door enkele enthousiaste medewerkers van het museum (met dank aan: Dominique Lassooy, Michel Ronden, Ineke Beltman en Jan Wijdemans). 

Jan Wijdemans hield een interessante lezing over de historie van het vliegveld dat aanving met de eerste rondjes die luchtvaartpionier Clément van Maasdijk boven de Arnhemse heide uitvoerde in de buurt van Schaarsbergen. Clément Guillaume Jean van Maasdijk (Den Haag, 9 augustus 1885 – Schaarsbergen, 27 augustus 1910) was een Nederlandse vliegenier en luchtvaartpionier. Hij was de eerste Nederlandse vliegenier die op 27 augustus 1910 dodelijk verongelukte, bij een vliegtuigongeluk in Nederland. 

Jan Wijdemans liet in zijn presentatie zien hoe het vliegveld Deelen geleidelijk aan werd uitgebouwd tot een vliegveld waarvan Duitse jagers overdag, maar ook ’s nachts, gebruik maakten. In zijn presentatie ontbrak niet het verhaal over de bouw van een radiopeilstation op het terrein van het huidige zweefvliegcentrum Terlet (operationeel in 1942). Het kreeg de codenaam Teerose I, met de beginletter T van Terlet. Deze stelling was de eerste in West-Europa. Het administratiegebouw van Teerose I is nog altijd aanwezig.

Lex de Mul bedankte de organisatie van het museum voor hun inspanningen. Met goede luim en sommigen met een in het museum gekocht boek onder de arm keerde een ieder aan het einde van de middag weer huiswaarts. Het museum gebruikt daarom naar onze mening terecht het onderschrift: ‘Museum vol Verhalen’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.